Een kunstkerstboom of een echte kerstboom?

Welke is de beste keuze voor het milieu?

De kerstboom is misschien wel een van de belangrijkste items tijdens de een van de grootste feestdagen van het jaar voor veel Nederlanders. Het is de plaats waar de cadeautjes liggen en de lichtjes schijnen. Er zijn diverse consumenten die niks liever willen dan een vers gekapte groene fris ruikende echte kerstboom en maken van het uitzoeken van een boom een echt uitje, terwijl andere consumenten de voorkeur geven aan een plastic exemplaar.
Cradle to cradle, duurzaam en mileubewust zijn de laatste jaren steeds belangrijkere thema’s in Nederland. In navolging hiervan: welke soort kerstboom is nu het beste voor het milieu? We zullen in dit artikel kort uiteen proberen te zetten wat op dit moment de centrale beweringen zijn, maar ook veel voorkomende mistvattingen in de discussie die hierover gevoerd wordt.

Stelling: het kappen van kerstbomen is slecht voor het milieu. Deze stelling is niet waar.
Verse Kerstbomen die je koopt bij een lokale boer worden hiervoor speciaal gekweekt zoals bijvoorbeeld aardappelen of asperges. Zo worden er dus geen naaldbossen op grote schalen gekapt om te zorgen dat jij een echte kerstboom in de woonkamer hebt staan.
Voordat een kerstboom volgroeid is of verkocht kan worden aan de consument, ben je vaak tien jaar verder. Een kerstbomenkweker plant er vaak minstens één voor terug. Tijdens de groei zuivert een kerstboom de lucht en ze bieden een beschutte plek voor dieren in het wild. Daarnaast groeien kerstbomen het beste op bodemtypen die niet altijd geschikt zijn voor andere gewassen, en uiteindelijk gewoon biologisch afbreekbaar zijn.

Stelling: Het gebruik van een kunstkerstboom verminderd de milieu-impact. Deze stelling is niet waar. Het een recent onderzoek van de American Christmas Tree Assocation blijkt dat het merendeel van de Amerikaanse consumenten een kunstkerstboom heeft. Op dit moment zijn de meeste kunstkerstbomen op de Nederlandse markt gemaakt van PVC en staal en worden gemaakt in China. Ze worden vervolgens per schip of per luchtvracht naar Nederland gestuurd. Natuurlijk klinkt dit allemaal niet erg milieuvriendelijk en dat klopt. Een kunstkerstboom wordt milieuvriendelijker als je deze langer dan 10 jaar hergebruikt. Daarnaast is het erg lastig om het koper, staal en plastic die in het productieproces in elkaar zijn versmolten uit elkaar te halen vervolgens te recyclen.
Daarnaast is het niet onbelangrijk om het effect op wilde dieren en het behoud van landbouwgrond en de invloed op de lucht mee te nemen. Dit zijn echter zaken die erg lastig zijn om te meten.

De voorkeur voor echte kerstbomen neemt de laatste jaren steeds meer toe laat recent onderzoek van de Nederlandse vereniging voor kerstbomenkwekers zien. Dit is een gevolg van een beweging van jongere, meer milieubewuste consumenten. Deze typen consumenten kopen bijvoorbeeld in toenemende mate biologische producten in de supermarkt. Daarnaast vinden sommige consumenten het gewoon leuk om bij een lokale boer een vers gekapte kerstboom te kiezen of zelf te kappen.

Uiteraard maakt het wel wat uit waar je een echte kerstboom koopt. De Zweedse retailer Ikea koopt bijvoorbeeld al zijn kerstbomen in Denemarken waarvan je je kunt afvragen wat de impact hiervan is op het milieu. Je kunt de impact dus verminderen door plaatselijk te winkelen, de afstand te minimaliseren en een boom te recyclen door als compost in je tuin te gebruiken.

Toch online een echte kerstboom kopen? kijk dan eens op: kerstboomthuisgeleverd.nl