Sociale top

Eindhoven
23 januari 2017

Sociale Top 2017: voorlopers en dwarsdenkers komen tot oplossingen

Ruim 600 dwarsdenkers en voorlopers in het sociaal domein namen op 23 januari in Eindhoven deel aan de tweede Sociale Top. Ze bedachten en deelden oplossingen voor dilemma’s in het sociaal domein.

Minister Ronald Plasterk (BZK) verwelkomde de deelnemers. Hij benadrukte dat, een jaar nadat de transformatie van start is gegaan, de veranderingen in het sociaal domein nog niet af zijn en dat dit eigenlijk ook niet realistisch is: ‘In Denemarken duurde een vergelijkbare transformatie zeven jaar.’ Burgemeester John Jorritsma heette de gasten ook welkom in Eindhoven, ‘stad van licht en van innovatie’.


Minister Plasterk spreekt de aanwezigen van de Sociale Top toe

Rond het middaguur vertrokken de deelnemers te voet, per fiets of met de bus naar meer dan vijftig locaties in en rondom Eindhoven. In verschillende gespreksronden kwamen ze tot oplossingen voor dilemma’s van Eindhovense organisaties. Van basisscholen tot buurtorganisaties, van een psychiatrisch ziekenhuis tot een woningcorporatie.

De Sociale Top eindigde in het Klokgebouw met een plenair programma vol theater en muziek, wat werd afgesloten met een reflectie op de dag door staatssecretaris van Rijn (VWS) en enkele, door het publiek geselecteerde, oplossingen.

De drie geselecteerde oplossingen

De 600 deelnemers van de Sociale Top creëerden en deelden ruim 50 oplossingen. Op www.initiate.nl zijn alle oplossingen van de Sociale Top 2017 te vinden. Drie daarvan vielen volgens het publiek op in hun creativiteit, daadkracht en samenwerking. Op deze website kun je de uitwerking van deze drie oplossingen volgen.

Mini-portretten deelnemers sociale top 2017
Mini-portretten deelnemers
In aanloop naar de Top heeft BZK een aantal deelnemers gevolgd. Bekijk hieronder de portretten.