20 juni 2018

Sociaal domein /

Terugblik Sociale Top 2018: “De beste oplossingen worden bedacht door de mensen die er dagelijks mee bezig zijn”

Ruim 650 bevlogen en betrokken ‘ambassadeurs’ van het sociaal domein, professionals, vrijwilligers en creatieve denkers kwamen op 11 juni bij elkaar in Utrecht. Zij doorkruisten de stad te voet, op de fiets en per bus om met eigen ogen te zien hoe we als samenleving kwetsbare mensen ondersteunen. We kijken terug op een bijzondere dag. Deelnemers van verschillende plekken uit het sociaal domein deelden hun ervaringen, merkten dat ze baat hebben bij dezelfde oplossingen of last hebben van hetzelfde probleem. De website socialetop.nl biedt in foto´s, filmpjes, verslagen en een kleurrijk magazine een overzicht van wat op de Sociale Top gebeurde. Een mooi aandenken voor wie bij de dag betrokken was of ter inspiratie voor iedereen die hart heeft voor het sociaal domein.

De opening van de Sociale Top 2018 op het Domplein in Utrecht

Bekijk hier de Sociale Top 2018 aftermovie:

In een notendop

“Vernieuwende vragen, ideeën en oplossingen ophalen die in een inspirerende, ongewone vorm worden bedacht in multidisciplinaire teams van vooruitstrevende professionals, omwonenden, ondernemers en burgers betrokken bij het sociaal domein,” vertelt Patricia Overheul van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In groepen werd op 54 locaties (scholen, verzorgingshuis, politiebureau, jeugdcentrum, theater, het café, etc.) nagedacht over de vragen die dáár spelen. Dat is de Sociale Top in een notendop. De organisatie is in handen van BZK, de VNG en dit jaar de gemeente Utrecht. Dit alles in nauwe samenwerking met de ministeries van VWS, SZW, OCW en JenV. “Door de mix van verschillende soorten mensen ontstaan oplossingen die waarschijnlijk niet bedacht waren als je met alleen ambtenaren om de tafel had gezeten,” aldus Overheul. De 54 locaties gaan zelf met de oplossingen van hun groep met ambassadeurs aan de slag. Natuurlijk nemen ook de ambassadeurs nieuwe kennis en inspiratie mee om over na te denken.

Ontmoetingen en oplossingen

Tijdens een zonovergoten openingsbijeenkomst op het Domplein vertelden diverse initiatiefnemers hoe ze met kleine, simpele, inspirerende oplossingen en ideeën grote vraagstukken oplossen. Een inspirerend en werkbaar motto, zo bleek voor de genodigden die uit heel Nederland naar Utrecht waren gekomen. “Vaak horen we: wat levert een Sociale Top op, behalve inspiratie? Een mooie quote die ik hoorde was dat iedereen anders naar de realiteit kijkt op zijn eigen niveau. De een staat met zijn voeten in de klei en ziet alles van heel dichtbij, de ander kijkt van een veel grotere afstand. Door een ontmoeting plaats te laten vinden tussen mensen die je nooit eerder hebt ontmoet, maakt dat je makkelijker tot oplossingen kunt komen voor de uitdagingen waar echte mensen mee zitten,” deelt Overheul.

Lokale Sociale Top

(Oud) deelnemers hebben de Sociale Top als zeer positief ervaren, waardoor er nu ook plannen zijn voor een lokale Sociale Top. Door de ontmoetingen die plaatsvinden tussen mensen met heel diverse achtergronden ontstaan er vaak verrassende vondsten, uit onverwachte hoek. Ook op lokaal niveau kan daarvan geprofiteerd worden.

Minister Ollongren reflecteert in een video over de oogst van Sociale Top 2018: “De beste oplossingen worden vaak bedacht door de mensen die er dagelijks mee bezig zijn”.

Meer informatie

• Een kleurrijke samenvatting van de Sociale Top vind je in het Sociale Top Magazine. 44 pagina’s boordevol quotes, verslagen, reportages, interviews en foto’s vanuit Utrecht.
  • Bekijk ook socialetop.nl voor een uitgebreide reflectie op de dag.
  • Op Gemeenten van de Toekomst volgen we de komende tijd een aantal initiatieven van de Sociale Top. Hou onze website in de gaten om niks te missen!