4 juli 2018

Toekomstbestendig bestuur /

Goede voorbeelden op vakantie: stuur jouw foto in!

Er is gelukkig een hoop goed geregeld in Nederland, maar we kunnen altijd blijven leren van hoe andere landen het doen. In deze zomerrubriek delen we jullie goede voorbeelden uit het buitenland. Ben jij deze zomer op vakantie en zie je daar iets slims dat je ook wel in Nederland zou willen zien? Maak een foto en deel hem met ons! Je kunt je foto en korte omschrijving mailen naar gemeentenvandetoekomst@minbzk.nl. Natuurlijk zijn foto’s die je eerder op vakantie maakte ook welkom. Bekijk hieronder de foto’s van goede voorbeelden op vakantie en laat je inspireren!

Jan trof dit apparaat aan in Italië (Baschi, Umbria). Je kunt hier met je eigen meegebrachte flessen drinkwater tappen, zelfs met bubbels (frizzante). “Bij thuiskomst herkende onze buurvrouw ditzelfde apparaat ook uit Ligurië, een heel andere streek van Italië. Burgers kunnen hier voor € 0,05 per liter lekker water tappen. Wij zouden dit graag ook in Nederlandse gemeenten zien. Niet omdat het drinkwater hier zo slecht is, maar omdat we in Nederland niettemin zeer veel mensen zien zeulen met grote plastic flessen plat water. Het maakt ons onpasselijk bij het zien van zoveel verspilling, die ook gemeenten aan het hart zou moeten gaan.”

In Portland vond Anne dit bord tijdens een wandeling in het park. Anne: “Overal in Portland zie je ‘verboden te roken’ borden, inclusief een telefoonnummer van een hulplijn die jou van je verslaving afbrengt. Het lijkt overdreven, maar je ziet ook echt niemand roken in parken. Dus misschien werkt het wel.”

In Tirana wordt fietsen gestimuleerd met deze kleurrijke stalling. Auto’s zijn op deze parkeerplek niet welkom! “In Tirana zijn de afgelopen jaren kilometers fietspad aangelegd en die fietsen moeten natuurlijk ook ergens geparkeerd worden. Ten koste van ruimte voor de vertrouwde auto. Met zo’n vrolijk fietsenrek maak je duidelijk hoeveel fietsen je kwijt kunt, zonder dat iedereen er meteen chagrijnig van wordt,” zegt Anne over de foto.