4 juli 2018

Toekomstbestendig bestuur / artikel

Goede voorbeelden op vakantie: stuur jouw foto in!

Er is gelukkig een hoop goed geregeld in Nederland, maar we kunnen altijd blijven leren van hoe andere landen het doen. In deze zomerrubriek delen we jullie goede voorbeelden uit het buitenland. Ben jij deze zomer op vakantie en zie je daar iets slims dat je ook wel in Nederland zou willen zien? Maak een foto en deel hem met ons! Je kunt je foto en korte omschrijving mailen naar gemeentenvandetoekomst@minbzk.nl. Natuurlijk zijn foto’s die je eerder op vakantie maakte ook welkom. Bekijk hieronder de foto’s van goede voorbeelden op vakantie en laat je inspireren!

Op vakantie kwamen Maurice Backerra, Adviseur Ecologie en Groen van Gemeente Amsterdam, en zijn ouders deze ‘regenpijp’ tegen. Deze prachtige foto werd, in tegenstelling tot de vermelding in het bericht, gemaakt door zijn moeder Itie Backerra-Dolmans. Dit werd gelukkig snel rechtgezet in de comments.

Wat doe je als gemeente nog tegen overlast van graffiti? Patricia stuitte op deze creatieve oplossing: “In Amsterdam worden graffiti-kunstenaars ingezet om tagging te voorkomen. De buurt praat en kiest mee, zodat er ook draagvlak voor het werk is.”

Jan trof dit apparaat aan in Italië (Baschi, Umbria). Je kunt hier met je eigen meegebrachte flessen drinkwater tappen, zelfs met bubbels (frizzante). “Bij thuiskomst herkende onze buurvrouw ditzelfde apparaat ook uit Ligurië, een heel andere streek van Italië. Burgers kunnen hier voor € 0,05 per liter lekker water tappen. Wij zouden dit graag ook in Nederlandse gemeenten zien, om de plastic verspilling tegen te gaan.”

Marieke: “In Dubrovnik (Kroatië) is de zee ook voor mensen in een rolstoel toegankelijk. Top!”

Vakantie in eigen land telt natuurlijk ook! Lisanne kwam in de Tarwewijk in Rotterdam deze opgefleurde afvalcontainers tegen. “De hoeveelheid afval die naast de ondergrondse containers wordt gezet blijkt drastisch te zijn afgenomen. Wat kunstgras met bloemen wel niet kan doen!” Op de stoep staat hoe bewoners hun grofvuil gratis kunnen laten ophalen.

In alle 58 nationale parken in Amerika kun je geen flesjes water kopen, dit om de plastic afvalberg te verminderen. Wel heb je overal watertappunten met een handige teller, die bijhoudt hoeveel plastic flesjes al uitgespaard zijn. Anne: “Hoe mooi zou het zijn als we op alle stations, in winkelstraten en supermarkten kraanwater-tappunten hebben, waardoor we geen plastic flesjes meer hoeven te kopen?”

In Portland vond Anne dit bord tijdens een wandeling in het park. Anne: “Overal in Portland zie je ‘verboden te roken’ borden, inclusief een telefoonnummer van een hulplijn die jou van je verslaving afbrengt. Het lijkt overdreven, maar je ziet ook echt niemand roken in parken. Dus misschien werkt het wel.”

In Tirana wordt fietsen gestimuleerd met deze kleurrijke stalling. Auto’s zijn op deze parkeerplek niet welkom! “In Tirana zijn de afgelopen jaren kilometers fietspad aangelegd en die fietsen moeten natuurlijk ook ergens geparkeerd worden. Ten koste van ruimte voor de vertrouwde auto. Met zo’n vrolijk fietsenrek maak je duidelijk hoeveel fietsen je kwijt kunt, zonder dat iedereen er meteen chagrijnig van wordt,” zegt Anne over de foto.