Boekentips 2018 5 juli 2018

Onder de parasol met… Boekentips voor de zomer!

Zoek je nog leesvoer voor deze zomer? Geen paniek, want wij vroegen eens voor je rond welke boeken een absolute aanrader zijn en waarom. In dit artikel vind je de favorieten van ’t moment van o.a. het jongste Raadslid van Nederland en de boekenclub van BZK.

Tussen Eerste Overheid en Tweederangs Democratie (Julien van Ostaaijen)

Angelina Scalzo (programmamanager nieuwe democratie, de gemeente Haarlem):

Boekentip Tussen Eerste Overheid en Tweederangs Democratie – Julien van OstaaijenDe lokale democratie is in. Het is hét laboratorium geworden om te experimenteren met nieuwe vormen van democratie. Nergens anders dan op lokaal niveau wordt het primaat van de politieke partijen zó uitgedaagd. Julien van Ostaaijen zoekt in zijn boek naar een antwoord op de vraag of de lokale democratie in Nederland de eerste overheid of een tweederangs democratie is. Een tweederangs democratie? Dat klinkt wel erg badinerend. Hoe dat komt, lees je in het zeer toegankelijk en veelomvattende boek van van Ostaaijen. Het geeft je inspiratie om na de zomer met volle moed die lokale democratie verder te versterken. Maar als je zin hebt om tijdens je vakantie iets luchtigers te lezen, raad ik absoluut ‘de acht bergen’ van Paolo Cognetti aan.

Pride & Prejudice (Jane Austen)

Thirsa van der Meer (raadslid Aalsmeer):

“Als een soort leesfanaat heb ik al aardig wat boeken gelezen, waarvan ook heel veel voor school, maar het boek dat me toch het meest is bijgebleven in Pride and Prejudice van Jane Austen. Ik lees dit boek voor het eerst toen ik 16 jaar was voor de Engelse les en ik was in het begin behoorlijk sceptisch over een boek uit het begin van de 19e eeuw, dat kon op geen enkele manier interessant zijn. Maar, niets bleek minder waar en inmiddels is het een van mijn favoriete boeken geworden.”

“Ik vind dat iedereen deze klassieker over het plattelandsleven en de liefdesperikelen van Elizabeth Bennet moet lezen, omdat het boek zijn tijd ver vooruit is. In het stijve Engeland rond 1800 was de gevatheid en eerlijkheid van de hoofdpersoon tegenover de liefde en mannen in het algemeen absoluut geen veel voorkomende eigenschap. De onverschilligheid die Elizabeth Bennet daarnaast heeft tegenover geld en stand geven het boek een feministisch tintje dat nog altijd inspirerend kan werken. De manier waarop Jane Austen de aristocratie en de standenmaatschappij op de hak neemt, werd niet door iedereen gewaardeerd, en dat is juist de kracht van het boek. De subtiele humor zorgt voor een elegantie die dit boek terecht tot een van de meest geliefde boeken van de Engelse literatuur heeft gemaakt. Deze klassieker hoort in mijn ogen bij iedere Engelse literatuurliefhebber op de boekenplank te staan en ook al is er Nederlandse vertaling, het verhaal komt beter tot zijn recht in het Engels.”

‘Kunnen we praten’ (Joris Luyendijk)

Miriam Wouters (BZK leesclub):

“De inleiding van het boek greep me al: “dit boek is voor iedereen die net als ik het vertrouwen in de traditionele politieke partijen voor een belangrijk deel of zelfs helemaal kwijt is”. Het maakt niet uit of je zelf het vertrouwen ook kwijt bent; dit boek geeft een mooi inzicht in de (begrijpelijke) redenen waarom mensen ervoor kiezen op een niet-traditionele partij te stemmen zoals bijvoorbeeld de PVV, DENK of Forum voor Democratie. Luyendijk neemt een stevige positie in: hij is het eens met de scepsis over ons vluchtelingenbeleid en begrijpt de woede en angst dat migratie iets betekent voor de veiligheid en werkgelegenheid in Nederland.”

“Tegelijkertijd concludeert hij dat een partij als de PVV deze problemen niet op zal lossen en daarom zijn stem niet verdient. Maar hij zet wel aan het denken: schilderen we sommige stemmers niet veel te snel af als irrationeel, of te gevoelig voor populisme? Zijn dit vragen die jou intrigeren? Lees dan ‘Kunnen we praten’ en ga erover in gesprek!”

Wat lees jij?

Heb jij nog een goeie boekentip? We horen het graag! Mail ‘m naar gemeentenvandetoekomst@minbzk.nl.