Boekentips 2018 18 juli 2018

Onder de parasol met… Boekentips voor de zomer!

Zoek je nog leesvoer voor deze zomer? Geen paniek, want wij vroegen eens voor je rond welke boeken een absolute aanrader zijn en waarom. In dit artikel vind je de favorieten van ’t moment van o.a. het jongste Raadslid van Nederland en de boekenclub van BZK. 

De verliefden (Javier Mariás)

Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht):

Neem ook tijdens de afgelopen zomervakantie de tijd om ontspannen boeken te lezen. De rest van het jaar kom ik er niet altijd aan toe, hoewel ik graag lees. Een van de boeken die ik op de Balearen in Cala d’Or de afgelopen tijd heb gelezen is ‘De Verliefden’ (2011) van Javier Mariás. Originele titel: ‘Los enamoramientos’. Een verjaarscadeautje van mijn broer Koos begin september 2012. Een heerlijk boek. Een roman, zoals romans horen te zijn.

Javier Mariás wordt gezien als een van de belangrijkste schrijvers van zijn tijd. Interessant feit is dat het boek in 2011 is uitgekozen voor de nationale literatuurprijs door de toenmalige regering in Madrid. De auteur heeft echter, als tegenstander van de regering, de prijs geweigerd. Het verhaal is spannend, weidt uit en zit vol details. Het gaat over het leven, de dood en de terugkeer uit de dood (en dat dat veel ongemak oplevert – ‘het ergste wat iemand kan overkomen’ p.151). Het gaat over trouw, ontrouw en de betekenis van liefde. Al snel lijk je een beetje onderdeel te worden van de roman. Ik genoot er 368 bladzijden van. Het verhaal hield me vast. En zo hoort dat.

De verdwijning van Josef Mengele (Olivier Guez)

Chris Kuijpers (Directeur-Generaal Bestuur en Wonen bij het Ministerie van BZK):

Ik ben een lezer. Buiten de vakanties altijd werkgerelateerd, maar tijdens de vakantie meestal niet. Uit het scala van boeken die ik heb gelezen valt het moeilijk te kiezen. Voor mij springt er toch wel één uit, namelijk ‘De verdwijning van Josef Mengele’ van Olivier Guez. Het boek reconstrueert nauwkeurig de naoorlogse vlucht van een van de meest angstaanjagende figuren van nazi-Duitsland. Overigens iets dat Mengele zelf totaal anders ziet. Hij toont dan ook geen berouw en spijt. Ook niet richting zijn zoon, die hij na zijn vlucht niet meer heeft gezien. Opvallend is daarnaast ook hoe lang Mengele heeft kunnen terugvallen op familie in Duitsland en een Duits/nazistisch netwerk in Zuid-Amerika. Hij stierf uiteindelijk arm, ongelukkig en zonder vrienden. En dat is maar goed ook!

Terug naar Reims (Didier Eribon)

Boudewijn Steur (Programmamanager Versterking Democratie en Bestuur bij het ministerie van BZK):

Soms zijn er boeken die je niet loslaten. Terug naar Reims is zo’n boek. In dit autobiografische verhaal keert Didier Eribon, socioloog en filosoof, terug naar zijn geboortestreek. Hij verblijft daar bij zijn moeder en aan de hand van herinneringen reflecteert hij op veranderingen in de Franse samenleving. Eribon gaat daarbij vooral in op scheidslijnen tussen bevolkingsgroepen. Zelf kwam hij uit een arbeidersgezin en van jongs af aan probeerde hij zich uit dit milieu te ontworstelen en vervolgens van de distantiëren.

Het boek schetst een beeld van de belangrijkste vragen waar de Westerse samenleving op dit moment voor staat: is sociale mobiliteit nog mogelijk, hoe kunnen we scheidslijnen overbruggen, welke rol speelt scholing daarbij (en in hoeverre is toegang daartoe gelijk voor iedereen) en hoe slaan deze aspecten neer in het stemgedrag van mensen. Ik werd getroffen door de rake observaties die Eribon daarover doet in zijn boek. Een aanrader.

The Power Broker (Robert A. Caro)

Brahim Abid (Bestuursadviseur strategie gemeente Amersfoort):

Een biografie die net zo oud is als ik zelf (1974) over Robert Moses, de machtige stadsplanoloog van New York. Wel een dikke pil van 1162 pagina’s. De biografie over Robert Moses toont de valkuilen van ongecontroleerde ambtelijke macht. Moses is om verschillende redenen een interessant figuur geweest. De grootste stedenbouwer uit de moderne tijd, die zich ontwikkelde van idealist tot niets ontziende machiavellist. Een republikein die staatsbedrijven oprichtte voor het algemeen belang en de stad New York in een diepe schuldencrisis bracht. Een stedenbouwer met een heilig geloof in de auto ten koste van de Metro, in New York! Maar ook de man die meer speeltuinen, bruggen, tunnels en parken liet bouwen dan ooit tevoren. Als tags dus: New York, biografie, stedelijke ontwikkeling, politiek, macht.

Verloren Grond (Murat Isik)

Reinier ter Kuile (Directeur Bestuur, Financien en Regio’s bij het ministerie van BZK):

Ik probeer veel boeken te lezen, en in de vakantie kan dat snel gaan. Een aanrader van mijn kant, een juweeltje, weliswaar al weer een paar jaar oud, maar toch weer actueel: de debuutroman van Murat Isik uit 2012, Verloren Grond. Isik ontving dit jaar de Libris Literatuurprijs 2018 voor Wees Onzichtbaar (2017), ook een prachtig boek, maar een stuk dikker dan Verloren Grond. Al tijdens het lezen van Verloren Grond was ik verkocht, gepakt door het mooie verhaal, de warmte en liefde die uit het boek sprak. Gegrepen door het schrijftalent van Isik heb ik dus relatief lang moeten uitkijken naar het volgende boek van Isik, dat in 2017 verscheen.

Verloren Grond speelt in de jaren ’60 op het sobere platteland in een afgelegen deel van Turkije. Het is geïnspireerd op de familiegeschiedenis van Murat Isik zelf. Het was voor mij een onbekende geschiedenis en verrassend verhaal, over een warme familieband, met een prachtige vader- en moederrol, die door het lot steeds meer uit elkaar lijken te vallen. Verloren Grond zal geen enkele lezer koud laten…

Tussen Eerste Overheid en Tweederangs Democratie (Julien van Ostaaijen)

Angelina Scalzo (programmamanager nieuwe democratie, gemeente Haarlem):

Boekentip Tussen Eerste Overheid en Tweederangs Democratie – Julien van OstaaijenDe lokale democratie is in. Het is hét laboratorium geworden om te experimenteren met nieuwe vormen van democratie. Nergens anders dan op lokaal niveau wordt het primaat van de politieke partijen zó uitgedaagd. Julien van Ostaaijen zoekt in zijn boek naar een antwoord op de vraag of de lokale democratie in Nederland de eerste overheid of een tweederangs democratie is. Een tweederangs democratie? Dat klinkt wel erg badinerend. Hoe dat komt, lees je in het zeer toegankelijk en veelomvattende boek van van Ostaaijen. Het geeft je inspiratie om na de zomer met volle moed die lokale democratie verder te versterken. Maar als je zin hebt om tijdens je vakantie iets luchtigers te lezen, raad ik absoluut ‘de acht bergen’ van Paolo Cognetti aan.

Pride & Prejudice (Jane Austen)

Thirsa van der Meer (raadslid Aalsmeer):

“Als een soort leesfanaat heb ik al aardig wat boeken gelezen, waarvan ook heel veel voor school, maar het boek dat me toch het meest is bijgebleven in Pride and Prejudice van Jane Austen. Ik lees dit boek voor het eerst toen ik 16 jaar was voor de Engelse les en ik was in het begin behoorlijk sceptisch over een boek uit het begin van de 19e eeuw, dat kon op geen enkele manier interessant zijn. Maar, niets bleek minder waar en inmiddels is het een van mijn favoriete boeken geworden.”

“Ik vind dat iedereen deze klassieker over het plattelandsleven en de liefdesperikelen van Elizabeth Bennet moet lezen, omdat het boek zijn tijd ver vooruit is. In het stijve Engeland rond 1800 was de gevatheid en eerlijkheid van de hoofdpersoon tegenover de liefde en mannen in het algemeen absoluut geen veel voorkomende eigenschap. De onverschilligheid die Elizabeth Bennet daarnaast heeft tegenover geld en stand geven het boek een feministisch tintje dat nog altijd inspirerend kan werken. De manier waarop Jane Austen de aristocratie en de standenmaatschappij op de hak neemt, werd niet door iedereen gewaardeerd, en dat is juist de kracht van het boek. De subtiele humor zorgt voor een elegantie die dit boek terecht tot een van de meest geliefde boeken van de Engelse literatuur heeft gemaakt. Deze klassieker hoort in mijn ogen bij iedere Engelse literatuurliefhebber op de boekenplank te staan en ook al is er Nederlandse vertaling, het verhaal komt beter tot zijn recht in het Engels.”

‘Kunnen we praten’ (Joris Luyendijk)

Miriam Wouters (BZK leesclub):

“De inleiding van het boek greep me al: “dit boek is voor iedereen die net als ik het vertrouwen in de traditionele politieke partijen voor een belangrijk deel of zelfs helemaal kwijt is”. Het maakt niet uit of je zelf het vertrouwen ook kwijt bent; dit boek geeft een mooi inzicht in de (begrijpelijke) redenen waarom mensen ervoor kiezen op een niet-traditionele partij te stemmen zoals bijvoorbeeld de PVV, DENK of Forum voor Democratie. Luyendijk neemt een stevige positie in: hij is het eens met de scepsis over ons vluchtelingenbeleid en begrijpt de woede en angst dat migratie iets betekent voor de veiligheid en werkgelegenheid in Nederland.”

“Tegelijkertijd concludeert hij dat een partij als de PVV deze problemen niet op zal lossen en daarom zijn stem niet verdient. Maar hij zet wel aan het denken: schilderen we sommige stemmers niet veel te snel af als irrationeel, of te gevoelig voor populisme? Zijn dit vragen die jou intrigeren? Lees dan ‘Kunnen we praten’ en ga erover in gesprek!”

Wat lees jij?

Heb jij nog een goeie boekentip? We horen het graag! Mail ‘m naar gemeentenvandetoekomst@minbzk.nl.